Att ansöka om personlig assistans

Händer

Ska ansökan lämnas till Försäkringskassan eller Malmö kommun?

Denna fråga är ofta svår att svara på. Vissa fall är tydliga, personlig assistans i Malmö behövs i omfattande grad och då ska ansökan skickas in till Försäkringskassan direkt. Om ens behov av personlig assistans är relativt litet, dvs. 20 timmar per vecka eller mindre, så är det Malmö kommun man ska ansöka till. Ofta är det dock vagt och då är det bäst att skicka in ansökningar till båda instanser, så att man inte förlorar dyrbar tid.

Man brukar dela upp grundläggande behov och andra behov och till de grundläggande behoven räknas saker som att klara av att äta själv, klä på och av sig själv, kommunicera med andra och att ta hand om den personliga hygienen.

En långdragen process

Oavsett om ens ansökan om personlig assistans skickas till kommunen eller till Försäkringskassan så tilldelas man en handläggare som efter grundlig genomgång avgör om och hur många timmar man beviljas personlig assistansersättning. Försäkringskassan säger sig behöva tre månader för handläggningen, men ofta drar det ut ännu mer på tiden, så det är bäst att vara ute i väldigt god tid med sin ansökan.

En proffsig ansökan hjälper massor

Om du tycker att det är svårt, eller känner dig osäker på din ansökan, så kan vi på Österlen Assistans hjälpa dig att fylla i den på ett korrekt sätt. Vi kan också hjälpa dig att överklaga beslutet om du inte känner dig nöjd. 

Få ansökan styrkt

Personlig assistans i Malmö ansöker man om via blanketter som kan hämtas antingen hos Försäkringskassan eller hos Malmö kommun. Ansökan ska fyllas i så detaljerat som möjligt och allt man anger ska styrkas officiellt av arbetsterapeuter, läkare och andra specificerade specialister. 
Att ansöka om personlig assistans

Österlen Assistans

Ravlunda Byaväg
277 35 Ravlunda

Telefon: 0414-743 85

E-post: info@osterlenassistans.se
Hemsida: www.osterlenassistans.se

Om oss

Österlen Assistans främsta drivkraft är dina rättigheter, via oss får du chans att utforma ett program för personlig assistans i Malmö som passar dig.